Låg självkänsla

Avsaknad av eller låg självkänsla och självförtroende

CD-skivor som skapar självkänsla och självförtroende

 

Låg eller brist på självkänsla.

Kan negativa tankar som t.ex. "Jag är inte tillräcklig", "Jag är fel," "Jag är oönskad", "Jag är inte älskad" ge oss symptom som muskelspänningar, huvudvärk, ångest, ensamhet, mindervärde, tröstätning följt av övervikt, missbruk, brist på trivsel och mycket, mycket mer?

Vi upplever världen genom en uppsättning glasögon - negativa glasögon ger låg självkänsla -  låg självkänsla ger negativa glasögon

Kan det vara så att det blir till "glasögon", som vi ser världen genom? Och att vi då ser det vi tittar efter, och hör det vi lyssnar efter när livet går oss emot? Kan det vara så att inställningar som "Jag har dålig karaktär" skapar en saknad av eller dålig självkänsla? Vilket gör det svårt att hålla en diet eller ta sig samman för att motionera och i det stora hela leva sunt?

Låg självkänsla.
 
Kan det vara så att ett barn som utsätts för mobbning eller får mycket skäll får en låg självkänsla och ett bristande självförtroende?

Låg självkänsla kan orsaka irritabilitet.
 
Kan det vara så att den hektiska och stressiga vardagen som många föräldrar upplever, leder till fler tillrättavisningar av barn än nödvändigt? Och att detta också är en av de faktorer som leder till dålig självkänsla/dåligt självförtroende?

Men inte nog med att vi alla i större eller mindre utsträckning skapar negativa "glasögon" riktade mot oss själva. Vi gör det också mot andra.

Kanske skyller vi på andra om saker inte går som vi hoppas. Kanske tycker vi inte att de andra är tillräckligt bra. Kanske vi går och tänker tankar som: "Yvonne, ränder på tröjan på den ledden när man är så fet. Det är vidrigt!" "Att Nils finner sig i att Kristina pratar med honom på det där sättet. Det är idiotiskt!"

Låg självkänsla.
 
Lägger vi skulden för det som går fel på andra, har vi redan tagit första steget mot en skilsmässa.
Acceptans är vägen till förändring.
 
Kan dessa tankar skapa dåligt samarbete, familjeproblem, skilsmässa, egoism och frustration? Är det så vi vill ha det för våra barn? Knappast!

Senare i livet lär vi oss att dölja våra känslor av att inte vara ok - vi maskerar det med "looking good". Om vi t.ex. har ett gräl i familjen, är galna på varandra, och så mitt i allt ringer det på dörren. Grannen står utanför med en blombukett för att säga tack för den tjänst som ni utförde åt honom förra veckan och du hör dig själv säga: "Kom in och få en kopp kaffe - vi sitter och har det trevligt med familjen."

Kan det vara så att vi inte vill erkänna våra problem eftersom vi egentligen inte känner oss själva tillräckligt bra? Har vi en låg eller obefintlig självkänsla?
 
Jag är inte älskad.
Looking good.
 
Låg självkänsla.
 
Var ska vi börja?
Kom ihåg att ovanstående inte är de enda "glasögon" vi kan använda. Det finns gott om positiva "glasögon" som: "Jag lever ett spännande liv", "Jag är en bra mamma/pappa", "Jag älskar att se andra blomstra" mm. Det är möjligt att byta ut de negativa glasögonen mot ett par positiva.
 
Vi lär oss att se världen genom ett negativt filter redan på dagis, och många av oss håller kvar i den synvinkeln ända tills vi blir gamla. Kan det vara så, att när vi lär oss själva att vi faktiskt är bra nog, så är det också OK att vi inte är det alltid? Kan det vara så, att när vi känner att andra är bra nog, så är det också OK de gånger de inte är det?
 
Att acceptera sig själv och andra är vägen till förändring, även om man har ett väldigt lågt eller obefintligt självförtroende!


Barn med hög självkänsla blir glada barn

När vi accepterar vår omgivning blir vi också bättre på att uppskatta den, och får oss att fokusera mer på livsglädje och optimism. På det sättet kan en högre självkänsla och bättre självförtroende göra livet bättre!

Dessa CD-skivor är producerade för att motverka den låga eller saknade självkänslan och självförtroendet.
 

Alla berättelser har svenskt tal.

 

There are no products matching the selection.